Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kontio-Energia Osuuskunta

Kontio-Energia Osuuskunta on vuonna 1998 perustettu pääosin kontiolahtelaisten metsänomistajien omistama palveluyritys, jonka päätoimialana on lämpöenergian tuotanto ja myynti. Yrityksen toimintaan kuuluvat myös energiapuun hankinta, korjuu ja haketus sekä hakkeen myynti ulkopuolisillekin tahoille. Tarvittavan energiapuun osuuskunta hankkii oman kuntansa ja lähikuntien alueen metsistä.

Metsähakkeen, lämmön sekä käyttöpalvelujen ostajana Kontiolahden kunta on osuuskunnan suurin asiakas. Merkittävä yhteistyökumppani osuuskunnalle on myös sen osakkuusyhtiö Biowin Karelia Oy, jonka omistamia kahta yli megawatin tehoista lämpölaitosta osuuskunta operoi.

Osuuskunnalla ei ole omaa henkilöstöä eikä kalustoa puunkorjuuseen, haketukseen ja kuljetuksiin. Puunhankinnassa, korjuussa, haketuksessa ja kuljetuksessa käytetään paikallisten osaavien yritysten ja urakoitsijoiden palveluja. Näistä mainittakoot joensuulainen Metsäpalvelu Turunen Oy puunhankinnassa sekä liperiläinen Arin Sora ja Kaivu Ky haketuksessa ja hakekuljetuksissa.

Aiempina vuosina osuuskunnalla oli myös merkittäviä polttopuutoimituksia mm. puolustusvoimille, mutta Pohjois-Karjalan Prikaatin lakkauttamisen myötä se toiminta on tällä erää hiljentynyt. Monet osuuskunnan jäsenistä jatkavat kuitenkin itsenäisinä yrittäjinä pilketoimituksia yksityisasiakkaille entiseen tapaan. Kysynnän mukaan myös osuuskunta voi edelleen antaa tarjouksia isommista pilketoimituseristä.

Toimintansa aikana Kontio-Energia Osuuskunta on kasvanut merkittäväksi bioenergia-alan toimijaksi Kontiolahden seudulla. Lukuisten isojen kiinteistöjen lämmityksen vaihtuminen fossiilisen tuontiöljyn poltosta kotimaiseen lähellä tuotettuun ja uusiutuvaan bioenergiaan on ollut hyväksi niin ympäristölle kuin alueen taloudelle ja työllisyydellekin.